DEBATT

Västerbottens-Kuriren rapporterade nyligen om en äldre man med fraktur i ryggen efter en fallskada, som blev felaktigt omhändertagen på såväl akutmottagningen som i primärvården. Detta visar på att kunskapen om osteoporos/benskörhet är undermålig inom sjukvården, trots att det är en av våra vanligaste folksjukdomar.

Liknande händelser är tyvärr inte helt ovanliga, vilket vi i Osteoporosföreningen får höra av våra medlemmar. Osteoporos i högre åldrar är kanske den viktigaste orsaken till fraktur efter ett fall. Att vårdpersonalen i sådant läge inte funderar i dessa banor och snabbt överväger akut röntgen, framför allt med misstanke på kotkompression, är för mig som läkare ett handhavandefel.

Osteoporos kallas den tysta folksjukdomen, där en fraktur är det första och enda symtomet, ibland orsakad av endast ett mindre trauma. Just frakturer i ryggen missas ofta då de flesta inte ger symtom (den tysta frakturen) men ska tidigt behandlas med läkemedel som minskar risken för nya frakturer, vilka kan orsaka stort lidande.

En röntgenundersökning av skelett hos en äldre person som har fallit och klagar över nytillkomna smärtor i höft/rygg borde vara en självklarhet innan man påbörjar behandling med fysioterapi i tron att det rör sig om muskulära skador. Är det dessutom så att patienten i artikeln hade en känd osteoporos redan vid skadetillfället, vilket anges i artikeln, är allvaret i sjukvårdens bristande omhändertagande desto större.

/Clas Göran Axelsson
Läkare och ordförande i Osteoporosföreningen Västerbotten

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.