Svenskarna fortsätter att knapra D-vitamin. Både försäljningen av tillskott hos apoteken och receptförskrivningen av D-vitamin ökar.

– Det är det mest använda kosttillskottet trots att Livsmedelsverket inte rekommenderar det för friska personer, säger Martin Bergö prorektor för Karolinska institutet och professor i molekylär medicin, till Sveriges Television.

Hyllan för vitaminer och kosttillskott på ett apotek i Stockholm är välfylld.

– Här är en buffé. Det mesta är helt onödigt för gemene man, säger Martin Bergö prorektor för Karolinska institutet och professor i molekylär medicin, när han kollar igenom utbudet.

Mitt uppe i kalla, mörka januari kan det vara lockande med olika knep för att behålla energin. Många väljer att ta till kosttillskott för att fylla på D-vitaminlagret. Martin Bergö, som har forskat på bland annat effekten av kosttillskott, är orolig över den ökade användningen av D-vitamintillskott.

– Tittar man på helheten så ser man att det inte har någon effekt för en frisk person, säger han och pekar i stället på riskerna med överdosering:

– Då ökar kalciumhalten i blodet och det kan leda till problem för njurarna och hjärtat och andra allvarligare komplikationer.

De som rekommenderas tillskott är barn under 2 år, äldre personer över 75 år, de som inte äter kött, mejeriprodukter eller fisk, samt de som bär heltäckande kläder.

År 2013 gjordes 197 140 expedieringar av D-vitamin på svenska apotek. År 2023 var motsvarande siffra 974 382.

Källa: SVT

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.