På Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge pågår aktiva insatser för att främja tidig diagnos av benskörhet.
– Med en frakturkoordinator som utgår från mottagningen kan vi skapa en effektiv frakturkedja för hela sjukhuset, säger Wafa Kamal, specialistläkare i endokrinologi och biträdande överläkare på enheten för endokrinologi i Huddinge.
Varannan kvinna och var fjärde man i Sverige råkar någon gång ut för frakturer orsakade av benskörhet, osteoporos, och de står för en betydande del av akutsjukvården i Region Stockholm. Med en tidig diagnos och behandling kan många frakturer förebyggas. På osteoporosmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge pågår sedan en tid flera aktiva insatser i förebyggande syfte. Man har bland annat utökat med ytterligare en DXA-maskin– den mäter benvävnadens mineraltäthet – och tagit fram en ny tableaurapport.
– Med hjälp av tableaurapporten, kan vi fånga in patienter som nyligen fått en diagnos på överarms-, handleds-, kot-, bäcken- och höftfraktur på Karolinska. Den utgör basen i den frakturkedja vi startat enligt Socialstyrelsens riktlinjer, säger Wafa Kamal.
Läs hela artikeln på karolinska.se.
Källa: Karolinska universitetssjukhuset.