Enligt en undersökning kring regionernas tillgång till och användning av DXA har regionerna olika grad av specialisering. Det framgår också att remissflödet för DXA-undersökningen från och till primärvården fungerar hyfsat. Men, innebörden/svaren till inremitterande primärvårdsläkare måste bli tydligare för att säkerställa att patienten får en individanpassad behandling. 

Undersökningen gjordes av Clas Göran Axelsson, läkare och ordförande i Osteoporosföreningen Västerbotten.

Den övergripande frågan man ville ha svar på var ”Hur fungerar det i Sverige med rutiner kring DXA-mätningar?” Det korta svaret är att det ser väldigt olika ut i de olika regionerna.

– Flera osteoporosföreningar i landet hade svårigheter att få fram begärda uppgifter i undersökningen vilket kan ha flera orsaker. En av orsakerna verkar ha varit att hitta rätt kontaktperson inom regionen som kunde besvara frågorna i den mån man själv inte satt inne med informationen. Tror att det är viktigt för lokalföreningarna att veta hur regionen har utformat sina riktlinjer kring remisser och svarshantering. Detta för att bättre kunna svara sina medlemmar då det framkommer klagomål på sjukvården när det gäller bristande information kring utredning och behandling av osteoporos, säger Clas Göran Axelsson.

clas göran axelsson

Clas Göran Axelsson

Antalet DXA-maskiner i Sverige uppgavs till cirka 47 stycken. Dessa var placerade på medicin/geriatriska avdelningar förutom i fem regioner där de återfanns på röntgenavdelning. Detta återspeglade vilka som utförde själva undersökningen dvs oftast sjuksköterskor.

– Beträffande remisshantering från primärvården skickades majoriteten av remisserna direkt till DXA-undersökning. Däremot bedömdes DXA-svaret, i samtliga regioner utom i fyra, alltid av osteoporosspecialist innan det skickades till inremitterande läkare. I fyra regioner tolkades DXA-svaret även av läkare i primärvården.

I undersökningen framkom också att specialistmottagningar fanns i alla regioner utom i fyra; Jämtland/Härjedalen, Gävleborg, Västmanland och Halland.

– Lite överraskande var att majoriteten av föreningarna uppgav att regionens rutiner för DXA-mätning, tolkning och återkoppling till patient fungerade bra eller tillfredsställande. Detta i motsats till Osteoporosförbundets tidigare patientenkät där ca 70 % var missnöjda med ffa primärvårdens agerande. Kanske har etableringen av frakturkedjor sedan dess inneburit att sjukvårdens rutiner har styrts upp på ett bättre sätt, avslutar Clas Göran Axelsson.


Här kan du läsa rapporten om undersökningen:

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.