2 minuter om osteoporos

Den 20 oktober varje år är det internationella osteoporosdagen – över hela världen. Osteoporos, eller benskörhet, drabbar varannan kvinna och var fjärde man i Sverige och årligen sker 120 000 osteoporosrelaterade frakturer. Genom att arbeta förebyggande kan förekomsten av frakturer minskas.

Osteoporosförbundet är den enda patientorganisationen i Sverige som arbetar för människor med osteoporos. Vi kämpar för att osteoporos ska bli en känd sjukdom och att personer med osteoporos ska få en korrekt diagnos och adekvat vård.

Ta dig två minuter och lär dig mer om osteoporos!

Oftare än var femte minut bryter sig en person i Sverige till följd av osteoporos (benskörhet). Totalt är det runt 120 000 frakturer som ska behandlas av sjukvården varje år.

Majoriteten av de som har osteoporos vet inte om det. Och bland dem som har sjukdomen är det långt ifrån alla som har behandling.

– Det är därför så många frakturer sker ”i onödan” eftersom behandling för osteoporos och andra förebyggande insatser som regel kan förhindra nya frakturer, säger Mai Bergström, ordförande i Osteoporosförbundet.

Läs mer här.

”Sjukvården behöver ett nytänk för att hitta de som är sjuka i osteoporos”

Vad är Osteoporosförbundets allra viktigaste krav?

– Det måste finnas kunskap för att kunna arbeta utifrån de riktlinjer som finns. Och där är vi tydliga med vad som behövs och det är frakturkedjor som måste finnas i alla regioner. Frakturkedjor innebär att så fort man misstänker osteoporos, så ska man göra en utredning, ställa en diagnos och starta behandling och sedan är det viktigt med uppföljning för att se resultat av behandlingen, säger Anita Sandström, vice ordförande i Osteoporosförbundet.

Läs hela intervjun här.

Lyssna och lär dig mer om osteoporos!

Osteoporosförbundet medverkade vid ett kunskapswebbinarier i regi av 1,6/2,6-miljonerklubben. Det är Sveriges största ideella kvinnohälsoorganisation som arbetar för kvinnors hälsa.

Titta på webbinariet här.

Mattias Lorentzon, professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg svarar på 10 vanliga frågor vid diagnos av osteoporos.

Jag har fått osteoporos-diagnos, vad gör jag nu?

– Det är bra att lära sig mer om sjukdomen och ta reda på vad man själv kan göra för att förbättra sin situation. Diskutera med din läkare om du behöver läkemedelsbehandling och andra förebyggande åtgärder.

Läs alla tio frågorna här.

Osteoporosföreningarnas aktiviteter i samband med Osteoporosdagen

Osteoporosdagen – program kommer

20 oktober 2025 kl 13:00 - 15:00

Postadress

Osteoporosförbundet
Box 2344
103 18 Stockholm

Besöksadress
Bellmansgatan 30, 1 tr.
118 47 Stockholm

www.osteoporos.org

Kontakt

Telefon: 08-121 463 93
Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: info@osteoporos.org

Webmaster: Fredrik Hed

Info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varje fredag eftermiddag.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.