I ett inslag idag på TV4 Nyheterna ser vi än en gång att nyare mediciner används i väldigt låg utsträckning.
Enligt sakkunniga är förklaringen okunnighet inom vården.
– Det är svårt att begripa varför man inte satsar på detta, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik, till TV4.
Hälften av alla kvinnor i Sverige och en fjärdedel av män drabbas enligt Socialstyrelsens senaste rapport av benskörhet, oftast när man blivit äldre. Ett problem myndigheten lyfter fram är att vårdrutinerna skiljer sig åt mellan regionerna.
Mattias Lorentzon, professor i geriatrik säger till TV4 (Nyheterna kl 19) att ett annat stort problem är att de nya medicinerna, som inte bara bromsar benskörheten utan faktiskt bygger upp skelettet igen, bara ges till en procent av dem som hade behövt det.
– Det är fruktansvärt tråkigt och frustrerande när vi har otroligt bra metoder och när det är så få som får ta del av dem.
Mattias Lorentzon menar att det saknas både vilja och kompetens.
– Det här är billiga, enkla åtgärder där man faktiskt sparar pengar, förutom att man sparar lidande och ökad sjuklighet hos patienterna, därför att man inte behöver vårda så många för benbrott på sjukhusen om man har sådana har rutiner.
I en kommentar till nyheten säger Mai Bergström, ordförande i Osteoporosförbundet:
– Det är så tråkigt att det gång på gång visas att bra nyare läkemedel förskrivs i så liten utsträckning. Det är också tråkigt att kunskapsnivån i sjukvården om detta är så låg, vilket vi visade i vår undersökning 2023.
Läkemedlet i inslaget är Evenity (romosozumab).
Även i TV4:s sändning kl 22 var inslaget med.