Läkemedel vid benskörhet

Det finns flera olika behandlingar vid osteoporos (benskörhet) som kan hjälpa till att stärka skelettet och minska risken för frakturer.

Vilken/vilka mediciner vid osteoporos och hur dessa ska användas just på dig avgör din läkare i samråd med dig. Läkarens beslut baseras på en mängd faktorer som hur allvarlig din benskörhet är, din frakturrisk, din ålder, andra sjukdomar med mera.

Här är en översikt över de vanligaste behandlingarna (baserat på SVOS rekommendationer):

Bisfosfonater

Bisfosfonater är en grupp läkemedel som bromsar nedbrytningen av ben och därmed stärker skelettet. Vanliga bisfosfonater inkluderar:

  • Alendronat: Tas som en tablett en gång i veckan. Det är viktigt att ta tabletten på fastande mage med ett stort glas vatten minst 30 minuter före frukost och att undvika att ligga ner efteråt för att minska risken för magbesvär.
  • Risedronat: Liknar alendronat och tas också som en veckotablett med liknande instruktioner.
  • Zoledronsyra (Aclasta): Ges som en infusion (dropp) i blodet en gång per år på en mottagning. Infusionen tar minst 15 minuter, och det rekommenderas att dricka vatten före och efter för att undvika biverkningar som influensaliknande symtom. Innan behandling med zoledronsyra ska vissa blodprover tas.

Denosumab (Prolia)

Denosumab är en injektion som ges under huden var sjätte månad. Det fungerar genom att hämma de celler som bryter ner benvävnad (osteoklasterna), vilket leder till ett starkare skelett. Det är viktigt att inte avbryta behandlingen utan att rådgöra med läkare, eftersom effekten avtar snabbt efter sista injektionen. Innan behandling med denosumab ska vissa blodprover tas.

Anabola läkemedel

För personer med mycket hög risk för frakturer kan anabola läkemedel övervägas. Dessa läkemedel stimulerar ny benbildning och inkluderar:

  • Teriparatid (Forsteo, Terrosa m fl): Ges vid manifest osteoporos med kotfrakturer och uttalat låg bentäthet. En daglig injektion under huden som stimulerar benbildning. Behandlingstiden är vanligtvis upp till två år, och efter avslutad behandling fortsätter man ofta med ett annat läkemedel för att bibehålla den positiva effekten.
  • Romosozumab (Evenity): En nyare behandling som också ges som injektion och stimulerar benbildning. Denna behandling är vanligtvis begränsad till ett år, följt av annan behandling för att upprätthålla benstyrkan.

Effekter av läkemedel vid osteoporos

Läkemedel Minskar
kotfrakturer
Minskar
höftfrakturer
Minskar andra
frakturer
Alendronat ~50% ~30% ~20%
Risedronat ~50% ~30% ~20%
Zoledronsyra ~70% ~40% ~25%
Denosumab ~70% ~40% ~20%
Teriparatid ~65% Ingen direkt data ~50%
Romosozumab ~70% ~50% ~25%

Sammanfattning av effekterna:

  • Bisfosfonater (Alendronat, Risedronat, Zoledronsyra): Minskar risken för kot- och höftfrakturer, men effekten på andra frakturer är lite lägre. Zoledronsyra är något effektivare än de andra.
  • Denosumab: Har liknande effekt som zoledronsyra och är ett bra alternativ, men kräver regelbundna injektioner för att inte effekten ska försvinna snabbt.
  • Anabola läkemedel (Teriparatid, Romosozumab): Dessa bygger upp nytt ben och är särskilt effektiva för att minska kotfrakturer, men används oftast vid mycket hög frakturrisk. Romosozumab har också visat en minskning av höftfrakturer.

Kalcium och D-vitamin

Förutom ovanstående behandlingar är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin, antingen genom kosten eller som tillskott, eftersom de är viktiga för benhälsan.

Valet av behandling beror på din individuella hälsosituation, riskfaktorer och eventuella andra sjukdomar. Det är viktigt att diskutera med din läkare för att hitta den mest lämpliga behandlingen för dig.

I den här listan skriver vi mer utförligt om läkemedlen ovan.

Som ett komplement till den listan hittar du nedan även hormoner (östrogen). Dessa kan användas i speciella fall.

Östrogen

Östrogen är ett hormon som brukar ges mot svettningar och vallningar i samband med klimakteriet. Det används inte i första hand mot benskörhet, men eftersom det har en benbevarande effekt behöver man ingen annan osteoporosbehandling så länge behandlingen med östrogen pågår. Problem med långvarig östrogenbehandling har varit att det ökat risken något för bröstcancer, bentrombos, hjärtinfarkt och stroke.

Raloxifen (Evista)

Raloxifen hör till SERM-gruppen och är ett icke-hormonellt läkemedel som härmar några av de positiva effekterna av östrogen efter menopausen. Det ökar inte risken för bröstcancer, men ligger på samma nivå som östrogen när det gäller tromboser, och det minskar bara antalet kotkompressioner, inte andra frakturer. Det är dock godkänt för behandling av postmenopausal osteoporos.


Om du är medlem i Osteoporosförbundet kan du ställa frågor om dessa läkemedel till vår digitala AI-baserade chatbot.

Har du frågor om osteoporos, behandling, träning eller något annat. Våra medlemmar kan ställa frågor till vår digitala AI-baserade chatbot.

Bli medlem idag och ställ din fråga här. Aktuellt lösenord finns i senaste utgåvan av vår medlemstidning OsteoporosNytt på sidorna 4-5.

Postadress

Osteoporosförbundet
Box 2344
103 18 Stockholm

www.osteoporos.org

Kontakt

Telefon: 08-121 463 93
Telefontid: 10-15 vardagar
E-post: info@osteoporos.org

Webmaster: Fredrik Hed

Info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varje fredag eftermiddag.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.