Samtalscafé den 11 april på Garvaren i Ljungby

Ett trevligt samtalscafé anordnades i Ljungby med hjälp från en aktiv föreningsmedlem, Birgit Nyberg. Ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och där ett 20-tal personer deltog. Samtalscaféet höll fokus på rörelseträning och att leva med osteoporos.

Rosmarie Säll som tidigare varit ledare för rörelseträningen i Växjö informerade om vikten av att träna styrka, rörlighet och balans när man är benskör. Detta är oerhört viktigt för att bidra till en starkare och mer stabil kropp, och för att om möjligt förhindra fallolyckor. Enkla övningar med den egna kroppen som belastning visades och testades.

Intresse finns och ytterligare mål är att även starta rörelseträning i Ljungby framöver. Är man intresserad går det bra att kontakta styrelsen.

Ordförande Lina Karlsson berättade kort om en egen tidigare gjord intervjustudie som genomfördes under specialistsjuksköterskeutbildningen inom Vård av äldre 2017, Göteborgs Universitet. Titeln på studien är ”Äldres upplevelser av att leva med osteoporos”, där 8 stycken intervjuer genomfördes. Huvudkategorier som ”Osteoporos som livsvärld” samt ”Kunskapens makt och trygghet” framkom. Här synliggjordes djupare tankar och funderingar kring bland annat det dagliga livet med osteoporos, smärtproblematik, begränsningar och en kropp som förändrats. Hur tilliten till kroppen kunde te sig i olika situationer men också hur en ny insikt och fördjupad självkännedom faktiskt kunde växa fram. Viktiga aspekter som gemenskap, utbyte av erfarenheter och att få individanpassad vägledning upplevdes vara av värde vilket också kom fram i studien.

I samband med samtalscaféet ägde också ett extra insatt årsmöte rum där ett fyllnadsval av styrelseledamot för 2024 genomfördes. Vi välkomnar härmed Maria Helleblad som ny ledamot i styrelsen vilket är mycket roligt!

Föreläsning av Osteoporosföreningen Kronoberg – Varför blir skelettet skört?

På inbjudan av SPF Seniorerna Virestad genomfördes i samband med ett medlemsmöte en föreläsning av Osteoporosföreningen. Ordförande Lina Karlsson samt vice ordförande Gunilla Karlsson berättade om skeletthälsa och om föreningen. Ett 50-tal åhörare lyssnade aktivt på vad som händer i skelettet vid osteoporos, vilka riskfaktorer som finns och att det faktiskt är svårt att känna av om man utvecklar en benskörhet. Flera av åhörarna hade tidigare drabbats av fraktur och de flesta hade inte fått någon information om benskörhet till sig, blivit erbjudna utredning eller kände till riskbedömningsinstrumentet FRAX.

Patient- och funktionsvariationsrådet 27/5

I Region Kronoberg har hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att samverka med funktionshinderrörelsen. Här samverkar runt 25 föreningar med regionen där träffar äger rum 4 gånger om året. Respektive förening har här möjlighet att lyfta sina frågor och funderingar direkt med professionella inom regionen samt med politiker. Senaste mötet var i slutet på maj och där Osteoporosföreningen hade skickat in frågeställningar till regionen. Frågeställningarna handlade dels om i vilken utsträckning bentäthetsmätaren i Ljungby används samt hur osteoporosverksamheten i nuläget ser ut inom primärvården men tanke på omställningen till Nära Vård. Vilka satsningar som görs när det gäller kompetensutveckling för personal och vilken uppföljning vårdcentraler tillhandahåller när det gäller den individanpassande osteoporosbehandlingen.

Svar från Region Kronoberg:

Svar från regionen som Osteoporosföreningen erhöll var att bentäthetsmätaren i Ljungby används i hög utsträckning eftersom det är regionens enda utbudspunkt vad gäller bentäthetsmätning. Intensivt arbete pågår för att korta den långa väntetid som råder på grund av olika anledningar.
Arbete pågår även när det gäller implementering av Personcenterat vårdförlopp Osteoporos – sekundärprevention efter fraktur och ska framöver beslutas i hälso- och sjukvårdsnämndens ledningsgrupp. Därefter kan arbete påbörjas när det gäller förbättringsåtgärder vilket innefattar kompetensutveckling inom primärvården men också inom kommuner. I nuläget har vårdcentraler kommit olika långt med att ge parenteral skelettstärkande behandling (Aclasta och Prolia) men att användningen av dessa läkemedel har ökat senaste året. I nuläget är det upp till respektive vårdcentral hur uppföljningar och individanpassad behandlingsplan ser ut.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.