Information om fallprevention leder inte automatiskt till handling, skriver forskarna Anne Söderlund och Marina Arkkukangas i en debattartikel i Dagens Medicin, där de ser paralleller till debatten om hälsosamtal.

De skriver:

Men trots att kunskapsläget är tydligt och fallprevention får mycket uppmärksamhet, så vänder inte trenden. Statistik visar att indikatorn ”Färre fall hos äldre” – en av de indikatorer som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lyfter inom nära vård – fortsatt utvecklas negativt.

Det behöver därför uppmärksammas att information och utdelning av material inte automatiskt leder till handling, oavsett stöd av MI och/eller andra beteendeförändringsstrategier. Information är visserligen en nödvändig komponent, men hur individer tar till sig, förstår och omsätter information i handling är fortfarande ett relativt outforskat område inom fallprevention.

De föreslår därför i en nyligen publicerad artikel i European Journal of Physiotherapy begreppet fall-litteracitet, som kan definieras som förmågan att ta till sig, förstå, använda och kommunicera information om fallprevention. Detta går även att applicera på andra områden som exempelvis hälsosamtal, som nyligen uppmärksammats och till viss del ifrågasatts som evidensbaserat och effektivt arbetssätt.

Om vi inte får en djupare förståelse för hur individer med fallrisk tar till sig information, kommer vi sannolikt inte att lyckas vända den negativa trenden. Detta är också kopplat till det pågående arbetet med en god och nära vård.

Men Socialstyrelsens uppföljningar av omställningsarbetet visar tyvärr att kvantitativa mått på delaktighet och personcentrering inte har förbättrats nämnvärt över tid. Detta trots att SKR i sin årsberättelse för nära vård 2023–2024 framhåller att fokus på personcentrering har stärkts.

För att individer ska kunna fatta informerade beslut om sin hälsa – och därmed agera för att åstadkomma beteendeförändringar – krävs ett stärkt fokus på personcentrering. Samtidigt behövs mer forskning för att identifiera vilka faktorer som bidrar till att information faktiskt leder till informerade beslut om handling.

Källa: Dagens Medicin.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.