Diagnos

Diagnosen osteoporos ställs genom bentäthetsmätning i höft och ländrygg. Undersökningen utförs med DXA-teknik (en form av röntgen) av höft och ländrygg. Undersökningen utförs med patienten liggande på en brits, har hög precision, är ofarlig och tar endast några minuter att genomföra. Strålmängden är mycket begränsad och motsvarar några dygns bakgrundsstrålning.

Patientens bentäthet rapporteras i ett s k T-score, som utgör skillnaden i standarddeviationer (SD) mellan patientens bentäthet och genomsnittet hos unga friska.

(Källa: Internetmedicin.se)

En minskning av kroppslängden med ett par centimeter behöver inte vara en del av ett naturligt åldrande. Det kan istället vara ett tecken på osteoporos. Om längdminskningen är över fem centimeter i vuxen ålder kan det tyda på en kotkompression,
Läs mer om kotkompression på vårdguiden 1177

Vill du veta om du befinner dig i riskzonen för osteoporos vilket innebär en ökad risk för frakturer? Risken för en fraktur under de kommande åren kan beräknas med hjälp av frakturinstrumentet FRAX® (Fracture risk assessment tool) som är utvecklat av WHO (Världshälsoorganisationen) och webbaserat. Besök sidan där det enkelt går att ställa in valfritt språk för frågeformulärets frågor.
Frakturinstrumentet FRAX

Resultatet kan vara underlag för fortsatt diskussion med vårdcentralen.

För att konstatera om du har osteoporos genomför sjukvården en bentäthetsmätning och blodprovsanalyser. Bentäthetsundersökningen bygger på en speciell röntgenteknik DXA (Dual energy X-ray absorptiometry). Mätningen är avgörande för eventuell behandling.
Läs mer om hur bentäthetsmätning går till

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.