Kan en dator tolka röntgenbilder bättre än en läkare? I vissa fall – ja. I AI-revolutionen på SVT får vi just nu följa utvecklingen inom bröstcancervården. Men blicken riktas också mot benskörhet. Med hjälp av maskininlärning tränas datorprogram att hitta frakturer, mäta bentäthet och föreslå behandling – på bråkdelen av en sekund. AI hjälper helt enkelt läkare att upptäcka benskörhet – snabbt och träffsäkert.
Artificiell intelligens, eller AI, är ett samlingsnamn för datorprogram som kan utföra uppgifter som tidigare bara människor klarade av – som att känna igen mönster, fatta beslut eller lära sig av erfarenhet.
Maskininlärning är en del av AI. Det är när datorn ”tränas” genom att få massor av exempel att titta på, precis som en människa som övar och lär sig. Skillnaden är att datorn kan göra det tusentals gånger snabbare – och utan att tröttna.
Ett enkelt exempel är att visa datorn många röntgenbilder där man tydligt har märkt ut vad som är en fraktur. Genom att se tillräckligt många bilder lär sig datorn att känna igen mönster som tyder på en fraktur. Det är det som kallas maskininlärning.
Hur fungerar det?
Tänk dig en läkare som har sett 10 000 röntgenbilder. Hen har utvecklat ett tränat öga för vad som är normalt och vad som är fel. På samma sätt kan en dator tränas med hundratusentals bilder – men den glömmer aldrig och kan hålla reda på mönster som är för svaga eller komplexa för att vi människor ska se dem.
När programmet är färdigtränat kan det börja hjälpa till i verkligheten. Det får se en ny röntgenbild och kan då säga:
– Det här ser ut som en handledsfraktur.
– Den typen av fraktur brukar behandlas med gips, inte operation.
Men – och det är viktigt – det är alltid en läkare som fattar det slutliga beslutet.
Hur används AI i vården idag?
AI används redan i flera delar av vården, och utvecklingen går snabbt.
- Bröstcancer: AI hjälper till att granska mammografibilder. I SVT:s program AI-revolutionen visades hur AI kan hitta bröstcancer som människor missar – och vice versa. Tillsammans blir det bättre.
- Röntgen och frakturer: Överläkare Max Gordon på Danderyds sjukhus har utvecklat ett AI-program som tolkar röntgenbilder av frakturer. Programmet känner igen olika typer av benbrott och föreslår behandling – något som visat sig vara till stor hjälp för både röntgenläkare och ortopeder. Max Gordon intervjuades om detta redan i ON nr 3 2021. Du kan läsa den artikeln längst ner,
- Framtida användning inom osteoporos: AI kan i framtiden hjälpa till att upptäcka tecken på benskörhet direkt i vanliga röntgenbilder. Redan idag finns det idéer om att datorn kan uppskatta bentäthet, ungefär som vid en DXA-undersökning, utifrån information som redan finns i bilder tagna för andra orsaker. I ett annat projekt arbetar Anna Spångeus och kollegor i Linköping med. Där ska AI leta efter kotfrakturer på skiktröntgenbilder som kommer in där ryggraden syns.
– Vi hoppas kunna använda AI för att direkt se i röntgenbilder om en patient har låg bentäthet och borde få behandling, säger Max Gordon.
– Det skulle spara tid och hjälpa fler i rätt riktning snabbare.
Vad är poängen?
AI är inte här för att ta över vården – utan för att stötta den. Precis som en minnesstark, snabb och uthållig kollega kan AI hjälpa till med det som tar tid eller är svårt för människor att hinna med. Den kan sortera, räkna, jämföra och föreslå. Men det är människan som bestämmer.
Vi testar själva – med hjälp av AI
Visste du att Osteoporosförbundet också använder AI? På vår webbplats finns en AI-baserad digital chatbot som våra medlemmar kan ställa frågor till. Den är tränad på innehåll från vår hemsida, medlemsmagasin och vetenskapliga källor, och kan ge dig svar på vanliga frågor om osteoporos – dygnet runt.