Träning vid benskörhet

Träning, rörelse, fysisk aktivitet… Kalla det vad du vill, men att röra på kroppen är oftast bra och en del av behandlingen av osteoporos.

Att vara fysiskt aktiv stärker skelettet, förbättrar balansen och minskar risken för fall och frakturer. När du belastar dina ben genom träning stimuleras nybildningen av benvävnad, vilket kan bromsa nedbrytningen av skelettet. Dessutom stärker träningen musklerna runt skelettet, vilket ger bättre stabilitet och skydd mot skador.

Balans- och styrketräning är särskilt viktiga vid osteoporos. Starka ben- och ryggmuskler kan minska risken för kotfrakturer och hjälpa dig att hålla en bra hållning. Balansövningar gör att du blir säkrare på fötterna och minskar risken för att ramla. Viktbärande aktiviteter som promenader, dans eller lätt joggning kan också bidra till att bibehålla bentätheten.

Det är aldrig för sent att börja träna. Även om du redan har haft en fraktur kan rätt typ av träning göra stor skillnad för din hälsa och livskvalitet. Nyckeln är att hitta en träningsform som passar dig och att anpassa den efter din egen förmåga. Innan du börjar träna är det dock viktigt att prata med din läkare eller fysioterapeut för att få råd om vilka övningar som är säkra och lämpliga för dig.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång, vilka övningar som rekommenderas och vad du ska tänka på om du har osteoporos. Om du haft kotkompression/kotfraktur kan du läsa mer om träning här.

Läs intervjun med docent Ingrid Bergström här; Så tränar du rätt med benskörhet.

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.