När diagnosen osteoporos definierades 1994 omfattade kriterierna enbart vuxna kvinnor. Idag vet vi att män också drabbas och ska ha behandling.
Varannan kvinna och var fjärde man över 50 år löper risk att få en osteoporosfraktur under sin livstid. Men det pratas fortfarande nästan bara om kvinnor när det pratas osteoporos.
– En anledning kan vara att det är mindre vanligt hos män. Det är en sjukdom som oftast drabbar betydligt äldre män, och länge har det setts som en del av ett naturligt åldrande, säger Andreas Kindmark, professor och överläkare i endokrinologi vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Jimmy Lindberg (bilden ovan) är 56 år gammal och fick i somras diagnosen osteoporos. Han föll i källartrappan och det konstaterades senare att två ryggkotor sprack.
– Jag föll kanske 80 cm rakt ner och kände direkt att något var fel, säger Jimmy Lindberg.
Men den första läkaren skickade hem honom med Panodil ”för att bota smärtan”.
– Men det hjälpte ju inte.
Efter en vecka med smärtor åkte han till akuten och fick till slut röntga ryggen.
– Röntgen visade kotkompression och jag blev sjukskriven i sex veckor med morfintabletter att ta mot smärtan.
Efter det tyckte läkaren på vårdcentralen att Jimmy skulle kolla sin bentäthet. Några dagar senare gjorde han en DXA-undersökning i Linköping, som visade på grov osteoporos.
– Mitt skelett var som en 80–90-åring i bentäthet enligt läkaren.
I juli började han med benuppbyggande behandling, teriparatid, samt kalcium.
– Men jag har tyvärr fått uppleva typ alla biverkningar man kan få av medicinen, till exempel muskelvärk, illamående och huvudvärk. Det känns lite som växtvärk också, och läkaren menar att det visar att medicinen fungerar.
Hela artikeln om manlig osteoporos finns i ON nr 4 2023.