Käkkirurg Per-Ola Malmström bjöd på en intressant föreläsning på detta tema den 18 oktober när vi uppmärksammade den internationella osteoporosdagen.
Han är en av två käkkirurger vid Östersunds sjukhus och framhåller att osteoporos är en folksjukdom, som är underdiagnostiserad och underbehandlad. Den är progredierande, förekommer hos 2-3 % av kvinnor i 50-årsåldern men hos 50 % vid 80 års ålder. Efter menopaus sker 1-2 % årlig benminskning. Vid 65 års ålder är osteoporos lika vanligt hos män som hos kvinnor.
Inom tandvården är det viktigt för tandläkaren att veta om att man har osteoporos eftersom benet blir sprött, som marmor, med ökad risk för sprickbildning vid tandutdragning och vid inplantation/installation.
Inom tandvården har osteoporos ingen betydelse för lagning, rotfyllnad eller tandkronor. Men vid infektioner i munhålan kan det medföra stora risker: Vid infektion i tandpulpan, vid tandlossning orsakad av infektion, vid tandutdragningar, vid behandling av tandlossning och vid tandinplantat.
Det är viktigt med infektionsförebyggande behandling i munhålan, med god munhälsa, regelbundna besök inom tandvården och vid långdragna behandlingar eller riskfaktorer planering tillsammans med tandläkaren och ev. remiss till käkkirurg för ingrepp.