I regeringens budgetförslag för 2025 finns det med ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 år. Det är ett första steg av en omfattande tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård.
Regeringen avser att från 2026 årligen avsätta cirka 3,4 miljarder kronor för reformen. För att skapa resurser för detta kommer åldersgränsen för dubbelt allmänt tandvårdsbidrag att ändras i enlighet med riktåldern för pension.
– En god munhälsa och ett fungerande anhörigstöd är viktigt för hälsan och för möjligheterna till ett socialt liv i gemenskap med andra. Vi genomför nu den största tandvårdsreformen på över 20 år genom ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd för alla som är 67 år och äldre, säger socialminister Jakob Forssmed.
För att öka patientsäkerheten, förbättra förutsättningarna att utestänga olämpliga och kriminella aktörer och minska felaktiga utbetalningar av statligt tandvårdsstöd vill regeringen införa ökade kontroller. Villkoren för att få bedriva tandvård som privat vårdgivare ska förstärkas, liksom villkoren för anslutning till Försäkringskassans elektroniska system. Bland annat ska det krävas att en verksamhet finns registrerad i vårdgivarregistret för att verksamheten ska tillåtas att ansluta sig till Försäkringskassans system.
Även utbetalningen av statligt tandvårdsstöd ska kontrolleras hårdare och ersättning till vårdgivare ska kunna hållas inne när patientsäkerheten brister.
Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.