Sjukdomar som drabbar äldre och kvinnor har generellt låg status. En effekt är att behandlingen av osteoporos, som orsakar stort lidande och förtidig död, prioriteras ned och att Sverige toppar frakturligan i Europa. Exemplet Skaraborg visar hur det går att beta av väntelistorna och spara stora pengar för samhället.
Så inleder tre experter på benskörhet en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades i somras.
Författarna fortsätter:
Trots att skelettstärkande läkemedel halverar risken för nya frakturer får endast en femtedel av patienterna behandling efter en osteoporosfraktur. Erfarenheter från Skaraborg visar att relativt små investeringar i osteoporosvården kan spara både lidande och samhällskostnader. Det förutsätter beslutsfattare som vågar göra obekväma prioriteringar.
I januari 2022 gjordes en satsning på osteoporosvården i Skaraborg.
På bara två år har väntelistan betats av, väntetiden minskat till 4–8 veckor. Och, som bevis på att fler patienter behandlas, läkemedelsanvändningen har mer än trefaldigats. Tidigare identifierades 60 procent av alla osteoporosfrakturer för screening, nu 100 procent.
Om alla landets sjukhus gjorde motsvarande satsningar på osteoporosvården skulle Sverige om några år inte längre toppa frakturligan i Europa, och resurser frigöras för att göra nytta inom andra sjukdomsområden.
Debattartikeln är skriven av:
Anna Spångeus, biträdande professor, överläkare vid Medicinska och geriatriska akutkliniken i Linköping samt ordförande i Svenska osteoporossällskapet
Andreas Kindmark, docent, överläkare vid Endokrin, Akademiska sjukhuset i Uppsala, samt vetenskaplig sekreterare i Svenska osteoporossällskapet
Eric Bertholds, överläkare, Osteoporosmottagning vid Skaraborgs sjukhus i Skövde