Tid: 28/6 12.00-14.00 Campus Gotland, B huset, Cramérgatan 3, Visby
Osteoporosfrakturer orsakar stort lidande och är en av våra vanligaste dödsorsaker. Dessutom kräver osteoporosfrakturer en mycket stor del av akutsjukvården och beräknas stå för mer än fyra procent av den totala vårdbudgeten i Sverige.
Med välfungerande rutiner för utredning, diagnostik och behandling kan många osteoporosfrakturer förebyggas. Av de 389 000 kvinnorna i Sverige som beräknas ha indikation för osteoporosläkemedel, är 67 procent obehandlade.
Vi har inte råd att vänta. Varje dag inträffar 338 osteoporosfrakturer. Fram till 2035 beräknas antalet osteoporosfrakturer att öka med 30 procent i Sverige. Ökningen är större än i övriga Europa och drivs huvudsakligen av att befolkningen blir äldre.
– Sjukvården behöver bli ännu bättre på att identifiera och prioritera osteoporospatienterna, särskilt dem med högst frakturrisk, säger Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6miljonerklubben
För att uppmärksamma frågan bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till ett seminarium med avslutande politisk debatt.
Moderator är Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Medverkande
Anna Spångeus, biträdande professor och specialist inom internmedicin och endokrinologi, forskar huvudsakligen på benhälsa och förebyggande av osteoporosfrakturer:
Mai Bergström och Anita Sandström, ordförande resp, vice ordförande Osteoporosförbundet
Anne Elfström, ordförande Osteoporosföreningen på Gotland
Efterföljande debatt med seminariedeltagarna och inbjudna politiker:
Jonas Lindberg (v), oppostionsregionråd , ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden
Emilie Orring (m) regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala.
Seminariet arrangeras i samarbete med UCB Farma AB