Fler än 8 av 10 svenskar (83 procent) använder receptfria läkemedel. Statistik från Socialstyrelsen visar också att cirka 65 procent av befolkningen hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under 2021. Även om majoriteten svenskar konsumerar läkemedel finns det en brist på kunskap om läkemedelskrockar (interaktioner) – trots att det är relativt vanligt.

Det visar en undersökning som Sifo/Kantar Public gjort på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Läkemedelsinteraktioner innebär att ett läkemedel ”krockar” med andra läkemedel, kosttillskott eller livsmedel som du konsumerar och på så vis påverkar läkemedlets effekt. Enligt Sifo-undersökningen är många svenskar som använder receptfria läkemedel omedvetna om hur dessa interagerar med andra receptfria (33 procent) och receptbelagda (23 procent) läkemedel som de konsumerar. Siffrorna ökar betydligt bland personer i åldern 18-29 år.

Annika Svedberg, Chefsapotekare Apotek Hjärtat

– Att olika läkemedel interagerar med varandra är relativt vanligt. Oftast är det inte allvarligt, men det kan resultera i att läkemedlets effekt antingen försvagas eller förstärks. Risken för allvarliga biverkningar ökar bland läkemedel som finns i det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Nära var tredje person som använder receptfria läkemedel (32 procent) uppger att de inte heller vet hur dessa interagerar med kosttillskott de konsumerar. Nära var femte person (18 procent) har också frågetecken kring hur deras receptfria läkemedel fungerar ihop med alkohol.

– Läkemedel kan även krocka med vissa kosttillskott, livsmedel, alkohol och rökning. Därför uppmanar vi alla som använder läkemedel att ta hjälp av våra farmaceuter eller vården för rådgivning om eventuella läkemedelskrockar. Har man använt ett läkemedel under en längre tid och börjar konsumera exempelvis nya kosttillskott bör man dubbelkolla hur dessa fungerar tillsammans, fortsätter Annika Svedberg.

Några exempel på vanliga läkemedelskrockar

  • Kalciumflödeshämmare (en sorts vanligt blodtryckssänkande läkemedel) krockar med grapefruktjuice.
  • Levaxin (för ämnesomsättningen) krockar med järn och kalcium.
  • Tetracykliner (ett vanligt antibiotika) krockar med mjölk och andra mejeriprodukter.
  • Paracetamol (receptfri medicin mot värk) bör inte kombineras med mycket alkohol då det kan bidra till att kroppen får svårt att ta hand paracetamol vilket kan ge leverskador.
  • Antidepressiva läkemedel och p-piller bör inte kombineras med naturpreparatet johannesört.
  • Waran (blodförtunnande läkemedel) kan krocka med mat som innehåller vitamin K, exempelvis surkål.

Om du undrar över om dina läkemedel krockar kan du alltid fråga personalen på apoteket. Om du är äldre än 75 år och har fler än fem läkemedel kan du få en läkemedelsgenomgång. Läs mer hos Koll på läkemedel hur du kan bli en kompetent patient. 

 

Källa: Apotek Hjärtat.

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.