Läkartidningen skriver att vårdförlopp för osteoporos har godkänts och ska införas i svensk sjukvård. Syftet med vårdförlopp är att minska olikheter i den vård som ges i landet.
Vårdförloppet för osteoporos gäller sekundärprevention, när patienter nyligen haft en fraktur. I Sverige inträffar årligen ungefär 85 000 osteoporosrelaterade frakturer bland människor över 50 år.
En stor riskfaktor är om patienten redan haft en fraktur. Och i den gruppen råder underdiagnostik och underbehandling, menar styrgruppen.
– Alla erbjuder inte den frakturkedja vi eftersträvar i vårdförloppet. Det finns olikheter och utmaningar både geografiskt, socioekonomiskt och strukturellt. Många ställen har en väldigt bra vård, men det finns också många platser där man inte har någon uppföljning efter fraktur, säger Kristina Åkesson, professor i ortopedi vid Lunds universitet och ordförande för den nationella arbetsgrupp som tagit fram vårdförloppet, till Läkartidningen.
Anne-Marie Jaarnek, vice ordförande i Osteoporosföreningen Jämtland, har deltagit som patientföreträdare i den nationella arbetsgrupp för osteoporos som har tagit fram vårdförloppet. Läs mer här.