Det finns en bristande kunskap och medvetenhet om osteoporos. Därför arbetar Osteoporosförbundet med att sprida kunskap och information om sjukdomen, bland annat genom våra regionala osteoporosföreningar.

Men det finns också myter kring sjukdomen osteoporos/benskörhet. I denna artikel strävar vi efter att skingra dessa myter och förbättra livskvaliteten för personer med osteoporos.

Myt #1: De flesta människor behöver inte oroa sig för osteoporos

En halv miljon svenskar har låg bentäthet eller osteoporos. Faktum är att ungefär varannan kvinna och upp till var fjärde man över 50 år kommer att bryta ett ben på grund av osteoporos. Sjukdomen orsakar uppskattningsvis 120 000 frakturer varje år. Till en kostnad av 23 miljarder kronor.

Myt #2: Osteoporos är bara ett problem för äldre kvinnor

Medan osteoporos är vanligt bland äldre kvinnor, kan även män och yngre kvinnor ha sjukdomen. Benskörhet kan drabba alla människor i alla länder.

Myt #3: Du behöver inte oroa dig för osteoporos om du bryter ett ben från ett fall eller olycka

Brutna ben, även efter ett fall, hos personer över 50 år kan vara det första tecknet på låg bentäthet eller osteoporos.

Myt #4: Personer med osteoporos kan känna att deras ben blir svagare

Osteoporos kallas vanligtvis en ”tyst sjukdom”. Att få en fraktur och bryta ett ben är ofta den första ledtråden till att du har osteoporos. Vissa människor blir varse om att de har osteoporos efter att de tappat i längd efter en eller flera kotfrakturer. Dessa frakturer kan till och med uppstå utan någon märkbar smärta.

Myt #5: Ett osteoporostest är smärtsamt och utsätter dig för mycket strålning

Experter rekommenderar ett benmineraldensitetstest med en central DXA-maskin (dual-energy x-ray absorptiometri). Det är enkelt, smärtfritt, tar 5-10 minuter och använder väldigt lite strålning. Du utsätts för 10-15 gånger mer strålning från att flyga tur och retur mellan Malmö och Kiruna.

Myt #6: Barn och tonåringar behöver inte oroa sig för sin benhälsa

Barn och tonåringar kan bygga starka ben och förebygga benskörhet genom att vara fysiskt aktiva och få i sig tillräckligt med kalcium och D-vitamin.

Myt #7: Om du dricker mycket mjölk och tränar löper du ingen risk för benskörhet

Även om du dricker mycket mjölk och tränar kan du fortfarande löpa risk för osteoporos. Det finns många riskfaktorer för osteoporos – vissa kan du kontrollera och andra kan du inte.

Myt #8: Osteoporos är inte allvarligt

Brutna ben på grund av osteoporos kan vara mycket smärtsamt och allvarligt. Brutna ben kan påverka fysisk, mental och känslomässig hälsa och i vissa fall leda till döden. Det är viktigt att vara aktiv under hela ditt liv för att skydda dina ben.

Myt #9: Att ta extra kalciumtillskott kan hjälpa till att förhindra osteoporos

Att ta mer kalcium än du behöver ger inga extra fördelar. Uppskatta mängden kalcium du får från mat en vanlig dag för att avgöra om ett tillskott är rätt för dig.

Myt #10: De flesta människor behöver inte ta ett D-vitamintillskott

D-vitamin hjälper din kropp att använda kalcium. Om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin, eller om din kropp inte absorberar det bra, löper du större risk att drabbas av osteoporos. Din hud producerar D-vitamin när den utsätts för solen och finns även tillgänglig i ett fåtal livsmedel. Men många behöver ett D-vitamintillskott.

Källa: India TV

 

Nämen hej!
Kul att du kom hit.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, som kommer varje fredag eftermiddag.
Du får alla nyheter och inlägg som publiceras här på sidan.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Om något inte fungerar när du försöker prenumerera - hör av dig här så hjälper vi dig.